Endobaby Magyarország

Umeboshi Kuzu ital

2019. november 03. - Endobaby

Kuzu: A kuzu gyökér egyike a világ legnagyobb gyökeres zöldségének. Segíti az emésztést és a vastagbél működését. Kíválóan alkalmas savasodás enyhítésére, migrénes fejfájásra, magas vérnyomásra, váll és nyaki fájdalmakra, meghűlés és bármilyen fájdalom esetén.

Umeboshi szilva: valójában barackfajta, erősen lugosító hatása van a szervezetre. Kíválóan alkalmas gyomorbántalmak, másnaposság ellen, fáradtságra, tengeri betegségre, vérszegénységre, fejfájásra. Különösen gazdag citromsavban és foszforsavban. Természetes antibiotikum, fertőtlenítő és anti-aging hatású.

Elkészítés: 

Kiskanál kuzut elkeverünk egy kanál hideg vízbe, majd hozzáadjuk egy pohár hideg vízhez és feltesszük főni. Amint besűrűsüdött és áttetszővé vált, beleteszünk 1 db ume szilvát, vagy azonos mennyiségű umepasztát. 1-2 perc múlva lekapcsoljuk és pár csepp shoyuval vagy tamarival ízesítjük. Melegen fogyasztjuk.

 

Hol lehet kapni a makrobiotikus hozzávalókat

Korábbi posztban felelevenítettem a 10 évvel ezelőtti Bio-piacos bevásárlásaimat, mely még most is megállja a helyét. 

Zöldségeket, gyümölcsöket, illetve marobiotikus alapanyagokat (miso, szójaszósz, alga, amazake, umeboshi..... ) és aki fogyaszt pékárut a Csőrsz utcai biopiacon lehet megvásárolni szombatonként. Az endobaby applikáció repeptjeihez szinte minden megkapható ott. 

Gabonákat (zabpehely, hosszúszemű barnarizs, köles, tejrizs stb), mandulakrémet, 100%-os kakaóport, aszalt gyümölcsöket és magokat országszerte a Drogerie Markt-ban (DM-ben) is elérhető.

Budapesten a Mediline és a Herbaház (utóbbinak vidéki nagyvárosokban is nyíltak üzletei) az a két nagy és kiskereskedés ahol nagy választékban kaphatóak az alapanyagok. Azóta nyílt a Bijo, illetve kisebb bioboltokban is lehet vásárolni. 

bevasarlokocsi.jpg

Bio piac Mom Kultúrális központ előtt a Csőrsz utcában

Szombatonként a Csörsz utcánál a művelődési ház előtt és a mellette lévő téren biopiac üzemel, ahol helyi termelőktől lehet vásárolni szebbnél szebb zöldségeket gyümölcsöket. Ezek mellett megtalálhatóak a kész termékek is, minden, ami egy makrobiotikus konyhába kell. Ezek mellett tiszítószerek, tészták, pékárú, hústermékek, fakanál-fatányérok, tejtermékek, igazi sok finomság.

A heti bevásárlás után így néz ki a hűtőm....

heti_bevasarlo_lista.jpg

A Diótörő, mint makrobiotikus termékforgalmazó szintén képviselteti magát egy sarok-standdal, ahol minden makrobiotikus alapanyagot megkaphatunk. 

A piac reggel 6:30-tól 13 óráig tart nyitva, de érdemes korán érkezni, amikor még a szép árúk gazdára várnak. Én általában 10 körül szoktam érkezni így már nem mindig kapok meg mindent. A leveles zöldek, mint rukkola, pitypang és bazsalikom 9 után már elfogy. 

A piacon a kedvenc árusom Nemes Mátyás és családja. Azóta is minden szombaton ott vannak a szebbnél szebb bio portékáikkal.

Vannak olyan zöldségesek, ahol nem szívesen vásárolok, mert nem évszaknak megfelelő árukat kínálnak. Alkudni nekem még nem sikerült, de igazából nem is próbáltam. Mintha valahogy fix áras lenne a piac, nem úgy, mint régen.

Érdekességképp vettem pár darab friss shiitake gombát, hogy összehasonlítsam a szárított verzióval, amit szinte minden nap eszem. Egy tésztát készítettem belőle kakukkfűvel, kurkumával ami nagyon finom lett, nekem viszont a szárított mégis jobban ízlik. Azért fogyasztjuk a szárított formát, mert az kevésbé jin mint a friss változat és koncentráltan tartalmazza a gyógyító összetevőket.

 

Könyvajánló

Magyarul csak néhány olyan könyvet lehet kapni ami a makrobiotikáról szól, esetleg recepteket is tartalmaz. Jól forgatható és finom ételek vannak benne. 

Az egyik, ami személyes kedvencem az Életutam a makrobiotika c könyv dr Bakáts Viktóriától. 

makro_konyv_kep.jpg

Mina Dobic: Gyönyörű életem - ez a könyv is elérhető magyarul.

Angolul viszont már sokkal több irodalom elérhető. Azért is választottam ezt a könyvet, mert a címe nagyon találó. 

https://www.amazon.com/s?k=macrobiotic+cookbook&i=stripbooks-intl-ship&crid=228PUH7YW1DSE&sprefix=macrobiotic%2Cstripbooks-intl-ship%2C328&ref=nb_sb_ss_i_1_11

 

 

 

 

Visszatekintés 2010

Ma egy éve pontosan, hogy elkezdtem makrobiotikusan élni. Hihetetlen, hogy repül az idő. Már egy éve, hogy nem eszem húst (kivéve a fehér husú hal), tejterméket, tojást, kenyeret, fehér kenyeret, péksüteményt, liszteset, rágót, fagyit...nem ittam üdítőt, kólát, őszilevet, alkoholt... és még sorolhatnám, de nem jut eszembe más.

Ami eszembe jut az az, hogy mennyi minden finomat ehettem, főzhettem; korábban nem sok fogalmam volt arról, hogy a zöldségeket hogyan egyem a főétkezések mellé, hisz egy paprikás krumplihoz, nemigen illik a csíra, a blansolt vagy gőzőlt zöldségek, a nishime, az algák. El sem tudtam képzelni, hogy mindhárom étkezés meleg legyen és hogy csak háromszor eszem egy nap. Levest reggelire?! Hát mi vagyok én?! Ja csokit sem eszem egy éve.. és egyáltalán nem hiányzik. :-) bezzeg a makrós édességek...

A hagyományos étkezéshez képest ez a csoda ami egy éve "művelek", egyfajta böjt, hiszen azzal, hogy keretek közé szorítom saját magam, előjön belőlem az önfegyelem egy bizonyos foka, hogy a cél érdekében, mi az, amit meg tudok tenni. Amikor eldöntesz valamit, és ahhoz foggal-körömmel ragaszkodsz és senki nem tántoríthat el. Nálam ez a makró.

Furcsa, hogy néha még most is ufóként néznek rám azok, akik nap mint nap látják hogy miket eszem, vagy miket nem eszem. Amikor nincs mit enni és tudsz örülni egy tál kölesnek almával, körtével és úgy érzed, ez a legfinomabb a világon, akkor úgy gondolom, hogy kis dolgoknak is tudsz örülni... hogy az élet szép. De mennyire, hogy az!

Amióta makrózom nincsenek fájdalmaim, a tisztulási folyamatokon kívűl 2-szer voltam beteg (bár ez is tisztulás), rengeteg home remedies-t tanultam és használok, (imádom a boszorkánykonyhát) sokkal nyugodtabb vagyok, nem kapkodok, nem idegeskedem, naplót írok, olvasok, jógázom, tornázom, úszok-futok. A biopiacon a kedvenc árusok széles mosollyal és kedvességgel fogadnak minden szombaton és hiányolnak, ha valami oknál fogva nem jutok ki. Úgy érzem, hogy egy sokkal biztosabb talaj van a lábam alatt, mint idáig bármikor. Hogy van mibe kapaszkodnom. Saját magamba. Most először érzem azt, hogy bármit meg tudok csinálni, amit csak szeretnék. Több minden történt velem ez alatt az egy év alatt, mint az elmúlt 10-ben. Mármint a jó dolgokra gondolok csak. Elmehettem amerikába és tanulhattam 4 héten át a Kushi Intézetben még 22 lelkes makróssal, akik ugyanazt érzik amit én. Sosem vágytam amerikába, most mégis elhárult minden akadály és egyszer csak arra eszméltem, hogy ott vagyok...

Kitartás és türelem... egyszer minden rossznak vége lesz de minden jónak is! Csak ezt tudom mondani azoknak, akik most kezdik el az életmódváltást. Az egyik kedvenc mondásom: "Segíts magadon, Isten is megsegít!" és tényleg, tanusíthatom. Nekem segített. De van még valaki aki segített. Hugi a keresztttesóm! Neki köszönhetem az új életem..ő tanított meg mindenre, ő indított el, ő bíztatott hogy sikerülni fog!

Fontos, hogy mindenki szeresse amit csinál és azt szívvel lélekkel tegye. A szeretettel készített étel gyógyít! 

Boldogságra fel! 

George Oshawa és Michio Kushi

George Oshawa és Michio Kushi volt a témája az utolsó óránknak ma. Az, hogy honnan ered a makrobiotika, hogyan alakult és fejlődött generációról generációra. A makrobiotika a makro (hosszú) és biosz (élet) szóból ered ahol a hosszút nem csak az élet hosszára, hanem teljességére is értjük. Oshawa az 1893-ban született, magát TBC-ből gyógyította meg a makrobiotika segítségével élete során két alkalommal. Testvére és Édesanyja is ebben a betegségben haltak meg. Alapul egy 1600-as években élt japán orvos anyagait vette, mely arra irányult, hogyan befolyásolja az ember egészségét az étkezése.

A japán orvos életét arra szentelte, hogy azt vizsgálta, hogyan hat az emberekre az étel és a rendelései során azt figyelte, hogy ki hogy reagál a váróban felkínált ételre. Abban az időben a szegények étele volt az árpa, a gazdagoké a rizs. Így aki elment hozzá vizsgálatra attól mind megkérdezte, hogy hogy ízlett az étel. Aki azt felelte, hogy nagyon finom és hogy ezt szokta amúgy is enni, annak annyit mondott csak, minden rendben, folytassa így tovább. Aki viszont azt mondta, hogy nem ízlik mert más ételhez szokott annak azt mondta, hogy rendben, de ha nem változtat, akkor sajnos negatív irányba fog változni az egészségi állapota. Majd figyelte ezeket az embereket és ahogy évekig jártak hozzá, azt a következtetést vonta le, hogy az egyszerű ételeken élő szegény emberek egészségesebbek, mint a túl ízes, gazdag ételeken élők. 

A makrobiotikában az a szép, hogy mindenki kialakíthatja a számára megfelelő összeálltást. Mindenki testreszabja azt ahogy neki jó. Nincs egy dogma amit követni kell, csak irányok vannak és alapelvek amiket követünk. (pl kerüljük az éjjel növő ételek fogyasztását, mert az energetikailag más hatást gyakorol a szervezetre mint az amelyik nappal nő és nap energiájából táplálkozik) Ilyen például a paradicsom, padlizsán, paprika. Viszont mindenki úgy étkezhet, ahogy az egészségi állapota és a klíma ahol él megkívánja. Ha mondjuk trópusi éghajlaton élnék, akkor ehetnék mindenféle déligyümölcsöt, ami ott megterem, hiszen a déligyümölcs hűtő hatása lenne a szervezetemre és abban a klímában erre van szükség. Viszont kontinentális éghajlaton, ahol 4 évszak jellemző, ott nem ajánlatos déligyümölcsöt fogyasztani, kiváltképp télen, hiszen a gyümölcs hűtő hatása amúgy is lehűti a hidegben a szervezetet. Sokszor nem tudjuk miért fázunk annyira pedig lehet hogy csak a fél kiló narancstól, amit megettünk. 

Még csak nem is vegán étrend, mert halat lehet enni. Férfiaknak többet, akár 4-szer is egy héten, de a nőknek is heti 1-2 alkalommal javasolt. Lehetőleg fehér husú halat válasszunk, ami tengeri vagy folyami, mondjuk pisztráng. Lehet sütve, (természetesen nem panírba) párolva, kis citrommal nagyon finom. Ilyenkor ne feledkezzünk el arról, hogy együnk mellé reszelt jégcsapretket, vagy retket, hogy kompenzálja a sütés Yang energiáját. Ha fehér sushirizzsel esszük, az segíti az emésztést, barna rizzsel nagyon tápláló, megterheli a gyomrot. Természetesen akinek rendben van az emésztése, az eheti barna rizzsel is. Ilyekor kevesebb gabona is elég, de mindenki tapasztalja meg, hogyan jó neki.

Azuki bab

Az azukibab a japánok egyik kedvenc étele, már i.e 1000 évvel termesztették. Többféle színben létezik, nálunk a vörös színű jellemző.

Gazdag proteinekben, B1 és B2 vitaminban. Magas a vas, kálcium, magnézium és foszfor tartalma. Ha barnarizssel esszük együtt, akkor teljes értékű fehérje forrás a szervezetünk számára, mert minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Kivéve a B12 vitamint. Koleszterinmentes, gátoja a tumort a növekedésben. Erősíti a vesét, jó az emésztésnek, a keringési rendszernek és az idegrendszernek. Vitalizál és erősít.

Nem mellesleg nagyon finom!

Egy egyszerű kis recept:

Válogassuk át a babot, mossuk meg majd áztassuk be legalább 8 órára. Önstük le az áztatóvizet, majd tegyük kuktába egy ujjnyi kombuval (alga) annyi vízzel hogy ellepeje a babokat. Zárjuk le, és hozzuk forrásba, majd forrás után főzzük 45-50 percig. Akkor jó, ha puha a bab, picit szétmálik. Ízesíthetjük szójaszósszal, (shoyu vagy tamari) vagy barnarizs misoval is. Zöldséges vagy sima rizs mellé kiváló kiegészítő.

Visszatekintés 2012-ből

Az ember hajlamos a türelmetlenségre. Én biztosan. Mindent de rögtön, azonnal! Pedig ha élvezném az odavezető utat és nem azzal foglalkozék, hogy mikor leszek már "ott", biztosan mégszebb lenne mint amilyen amúgy. 

3 évvel ezelőtt amikor elkezdtem a makrobiotikát, nem gondoltam volna, hogy ekkora szerelem lesz belőle. Egy szükséges rossz volt, ami segíthet abban, hogy csökkenjen a folyamatos véget nem érő fájdalmam, a tüneteim és nagyjából ennyi. Több célom nem volt vele, minthogy jobban legyek. 

A jobban létet szerencsére hamar megéreztem, így gondolkodás nélkül folytattam tovább és mentem az utamon, amit nem tudtam hova vezet majd....

A változások nemcsak a testemben, de körülöttem is elkezdődtek. Szépen lassan az érdeklődési köröm megváltozott és minél többet akartam tudni a háttérről a mozgatórugóról ami miatt ez az életmód annyira működik! Nálam biztosan. Nem így terveztem! Nem tudtam, hogy fog alakulni, mit hoz a jövő. 

Hamarosan azon vettem észre magam, hogy amerikába tartok a Kushi Intézetbe tanulni. Majd itthon a tanultakat az életben használni és tapasztalni. Majd a KLM holland légitársaság járatán ültem, igyekeztem az Európai Kushi Intézetbe töltődni és tapasztalatokat szerezni. Ahogy betettem a lábam éreztem, hogy ide még vissza fogok jönni. Szerettem volna már akkor maradni és dolgozni, tanulni, de még nem volt itt az ideje. Pár hónappal később felmondtam a munkahelyemen és kiutaztam fél évet Amszterdamba...

Minden álmom valóra vált, amióta változtattam. Egyik a másik után. Korábban álmaim sem voltak...tanácstalan, határozatlan és álomtalan voltam. Irányt kaptam, ami elvezet a boldogsághoz. Minden téren és minden tekintetben. 

Makro biosz -  hosszú boldog élet - Ezek az ókori görögök tudták miről beszélnek....tudták, hogyan kell élni. Ez az ősi tudás, anyáról lányra, apáról fiúra szállt, mégsem jutott el hozzánk...Hogy lehet, hogy közben eltűnt, elveszett?! 

Boldog szeretnél lenni?! Kezdd magaddal! Légy egyedül boldog! Találd meg azt amit szeretsz és menj utána, tanuld meg, ragadd meg! A "többi" (boldogság), pedig jön magától. Légy türelmes, hallgass a belső hangokra, figyelj a környezetre, nyisd ki a szemed. Nem az a boldog, akinek mindene megvan, hanem az, aki boldog attól amilye van!

Boldogságra fel! :-)

Újrakezdés - Endometriózis

Az Endometriózis tényleg egy soha véget nem érő dolog, mert MOST, 6 év után visszatért az életembe. 

Forró Csilla vagyok. 2009 óta endometriózissal küzdök. 10 év telt el az első diagnózis óta. Makrobiotikus életmódváltással és Arwen tornával tettem magamért az első 4 évben folyamatosan minden nap míg megszületett 2013-ban első kislányunk Lili. 

A napokban elmentem a szokásos fél éves nőgyógyászati kontrollomra, ahol méhbe szűrődött endometriózist, bal petefészek cisztát, endometriózist és elzárt bal petevezetőt látott az orvosom. A jobb petefékszem Hál Istennek ép és egészséges. A vastagbélnél lévő endometriózis ott van ugyan, de nem nőtt. 

6 laza, lezser táplálkozásra és mozgásra oda nem figyelő év után bedurrant. Várható volt, de nem vártam. Szerettem volna ellébecolni még a menopauzáig így, de azt már én is éreztem magamon, hogy nem lehet. Mégis egy ilyen szembesítés kellett ahhoz, hogy megrázzam magam és úrakezdjem. Mit is? A blogoláson kívűl.... a makrobiotikát. 

Ezzel a bloggal szeretném végigkísérni azt, hogyan állok vissza a makrobiotikus táplálkozásra, hogyan kezdek el újra mozogni, miket főzök és mikor, miket mozgok és mikor, hogyan alakul az állapotom a mostanihoz képest hónapról hónapra. 

Igyekszem hetente több bejegyzéssel jelentkezni, amivel inspirálni, erősíteni és bíztatni szeretnék minden NŐ-t aki érintett!